Links til mindretallet

Det tyske mindretal i det nordlige Slesvig har eksisteret siden folkeafstemningen i 1920 og omfatter i dag omkring 15.000 personer af en samlet befolkning på 250.000 i det nordlige Slesvig. Den tyske mindretal opretholder sine egne børnehaver, skoler og biblioteker, udfører kirkeligt og socialt arbejde, udgiver sin egen dagsavis og tilbyder sportslige og kulturelle aktiviteter i mange klubber. De tyske nordslesviger er repræsenteret af Bund Deutscher Nordschleswiger.

Det er centralt for det tyske mindretal at opretholde et godt og tillidsfuldt forhold til den danske flertalsbefolkning og at fungere som brobygger mellem tyskere og danskere.

Mere information på: www.nordschleswig.dk

Familien und Senioren

Sozialdienst Tønder tilbyder et stort udvalg af aktiviteter for både seniorer og familier.

Arrangementerne finder normalt sted i Ludwig-Andresen-Schules aula. Den brede vifte af tilbud er åben for alle medlemmer.

Familiekonsulenten fra Sozialdienst Nordschleswig rådgiver medlemmer i alle situationer og giver hjælp til selvhjælp igennem individuel rådgivning og support. Fortrolighed er her en selvfølge.

Børn

DKCT

DKCT står for de tyske dagsinstitutioner og fritidsklubber i Tønder kommune og er en virksomhedsorganisation (selvejende institution).

Faciliteterne er tilknyttet ”Deutsche Schul- und Sprachverein für Nordschleswig“ (DSSV).
Siden August 2012 er den tyske børnehave i Jejsing, den tyske børnehave og fritidsklub i Tønder, børnehaven og SFO i Løgumkloster forenet.

https://dkct.aula.dk/

Kultur

Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN)BDN er paraplyorganisationen for alle tyske institutioner og foreninger i Danmark. BDN-lokalforeningen for Tønder udfører kulturarbejde, arrangementer og udflugter.

Verbandslogo mit TextDet tyske bibliotek i Tønder inviterer til at se og låne det altid opdaterede udvalg af magasiner, bøger, dvd’er, lydbøger og spil, der står til rådighed. Åben WiFi og mulighed for et godt besøg.

Musikvereinigung NordschleswigChorproben in Tondern:
Donnerstags von 19.00-21.00 in der Aula der Ludwig Andresen Schule, Popsensgade 2, 6270 Tønder

Keine Fotobeschreibung verfügbar.Vi er den lokale tysksprogede avis i Nordslesvig og også tilstede i Tønder. Vi beretter om lokale begivenheder, politik, kultur og sport fra Tønder, Nordslesvig, Danmark, Tyskland og resten af verden.
Vi er tilgængelige som fysisk avis, men også digitalt på nordschleswiger.dk.

Kontakt:
Østergade 3, 6270 Tønder
Tlf. 74 72 19 18
www.nordschleswiger.dk

Kirke

HjemGott loben und danken, Gemeinschaft finden, Gespräche über Gott und die Welt, Spiritualität erleben, mitarbeiten am Aufbau der Gemeinde, Jugendfreizeiten im Sommer auf Röm, Kinder- und Schulgottesdienste, Begleitung in Krisen und an den Übergängen des Lebens, Taufe, Mini-Konfirmation, Konfirmation, Trauung, Silberne und Goldene Hochzeit, Abschied und Bestattung. Herzlich willkommen in den deutschen Teilen der Gemeinden der dänischen Volkskirche in Tondern und Uberg.

https://www.toender-kristkirke.dk/deutsche-gemeinde

Politik

Schleswigsche ParteiSlesvisk parti i Tønder kommune er den politiske repræsentation af det tyske mindretal i kommunen. Vi er i øjeblikket repræsenteret af to medlemmer i Byrådet: Jørgen Popp Petersen og Louise Thomsen Terp. Vi arbejder især for en kulturel mangfoldighed i kommunen, hvor der tages hensyn til det tyske mindretals interesser, dets institutioner og foreninger. Derudover arbejder vi som loyale borgere i Danmark for at løse alle sociale og kulturelle problemer der håndteres i kommunen.

Sport

SG West Spielgemeinschaft West Turnerbund Tondern“Spielgemenschaft West” er den tyske sportsklub i Tønder med rødder i ”Turnerbund Tondern”, der blev grundlagt i 1865. Vores udbud af sportsgrene, fx familiesvømning og gymnastik i Rhönrad, finder sted forskellige steder i Tønder. Hvis du gerne vil kigge på et af vores sportstilbud uden forpligtelse, så send os en e-mail: kontakt@sgwest.dk, eller bare kom forbi – vi ser frem til at se dig!

www.sgwest.dk

Skydning i skyttehuset.

Voksne og børn kan gå til skydning hos os på vores 50 m småkaliberbane. Vi tilbyder også firmaarrangementer mm.

https://djfn.dk/jungschuetzen/

https://www.toender-skyttekorps.dk/